Stop using the S-word when telling your S*!

Stories worth telling. Het S-woord staat vooraan op onze website en in alle communicatie. Toch roep ik op om het woord story zoveel mogelijk overboord te gooien als intro op je verhaal. 3 NOT to-do’s when telling a story.


Stop met het woord story te gebruiken. - blog Kinote - trainers in communicatie- en presentatievaardigheden


1. Verontschuldig je nooit.

“Sorry iedereen, maar ik heb een verhaal dat ik graag met jullie wil delen. Ik zal het kort houden. Ik beloof het.”


Niet meteen de meest belovende start. Je verontschuldigen voor je verhaal dijkt alle verwachtingen in. Zeker al niet als je het toch kort kan houden. Is het dan wel de moeite? Kunnen we dan niet beter gewoon verder doen met wat we bezig waren?


Wees overtuigd van de meerwaarde van je verhaal. It’s about the message. Never the duration.


2. Vraag geen toestemming.

“Can I tell you a personal story?”


Heel veel sprekers maken gebruik van deze retorische vraag, gevolgd door het ietwat verplichte ja-geknik van de aanwezigen. Het is een veilige keuze die een vals gevoel van interactie schept.


De kans is nihil dat je een nee zal ontvangen uit het publiek. Al zal dit eerder uit beleefdheid zijn. Niet omdat ze zitten te wachten op je persoonlijk verhaal.


Aan een volwassen publiek vragen of ze een verhaal willen horen is net zoals een kind vragen om te stoppen met spelen om in bad te gaan. Ze willen het liever niet, maar eens ze erin zitten, krijg ze er dan maar terug uit.


Ondermijn je eigen autoriteit niet door toestemming te vragen om je job te doen.3. Vertel je publiek nooit dat je hen een verhaal zal vertellen.

“Welkom iedereen. Ik had graag deze meeting op gang geblazen door jullie een verhaal te vertellen…"


Rollende ogen. Een zucht. Een onoverkomelijke reactie van je publiek.

Can’t we just stick to the facts?


Stel je voor dat je de meeting start met: “Welkom iedereen. Vorige week beleefde ik iets heel uitzonderlijk. Zo uitzonderlijk dat het me niet meer los heeft gelaten sindsdien. Mijn kijk op onze manier van werken is hierdoor gewijzigd. Ik wil dat graag met jullie delen.”


Je zal de nieuwsgierigheid voelen opborrelen.


Weet dat heel wat mensen een afkeer hebben voor het woord verhaal, story. Voor veel mensen staat het gelijk met een loopje met de werkelijkheid. Een leugen. Een sprookje.


So. When telling a story.

  • Don’t apologize.

  • Don’t ask for permission.

  • Don’t tell you are about to tell a story.

Just dive right into it.